Internationella Kvinnoföreningen i Malmö startas år 1970 på initiativ av en grupp kvinnor från forna Jugoslavien och svenska kvinnor som arbetade på Kockums i Malmö.
1970
Föreningen uppkom ur ett behov hos de nyanlända kvinnorna av att lära sig språket, förstå det svenska samhället och knyta relationer till svenskar eftersom man efter ett par år insåg att vistelsen i Sverige skulle bli mycket längre än vad man trott från början.
Rätt så snart utvecklades träffarna till kontinuerliga studiecirklar där frågor om tillhörighet/identitet, demokrati och jämställdhet löpte som en röd tråd genom verksamheten.
1970-1980
Man insåg kraften i systerskapet men också det ansvar man som medsyster bär inför alla kvinnor som kommer till Sverige oavsett bakgrund, nationalitet och förutsättningar.
IQ-net startas - ett nätverk för kvinnliga entreprenörer med utländskt påbrå.
1990-2000
Internationella projekt startas och kompetensforum för kvinnliga företagare utvecklas.
2000-2010
Genom åren har IKF Malmö drivit flera hundra projekt som finansierats av bland annat: Nordiska Rådet, Tillväxtverket, Allmänna Arvsfoden, Malmö Stad, Region Skåne, Jämställdhetsmyndigheten, Europeiska Socialfonden, Universitet och högskolerådet, MUCF, Vinnova, Svenska Institutet med flera
IKF växer, både inom projekt och cirkelverksamheten. Massive Entertainment uppmärksammar IKF Malmö med prispengar. Mellan 2015-2020 ligger stort fokus på nyanlända kvinnor.
2010-2020
IKF Malmö vinner årets idella förening för året 2018 med motiveringen: "De har sedan 1970 varit verksam i Malmö med uppdrag att jobba för jämställdhet, mångfald och inkludering. Här kan kvinnor mötas, utbilda sig och utbyta kunskap och erfarenhet. Medlemmarna blir ständigt fler och föreningen har dom senaste åren drivit flera framgångsrika projekt. Bland annat med Malmö Stad, EU och allmänna Arvsfonden. Dom är en etablerad förening i Malmö som ständigt utvecklas."
2019
Verksamhetsledare Tatjana Ristovski utses till Årets Malmöambassadör på Malmö Näringslivsgala 2021. Juryns motivering: Årets Malmöambassadör går till en verksamhetsledare, eldsjäl och nätverkare av rang, samt en kvinnoförening sprungen ur Kockums-varvet som stöttat hundratals kvinnor till självständighet. Genom fokus på språk, kontakter och entreprenörskap lotsar de kvinnor med invandrarbakgrund till Malmös näringsliv. År 2020, mitt under brinnande pandemi, sydde de skyddsrockar till stadens medarbetare och firade sitt 50- årsjubileum. I år förtjänar de att hyllas för sitt långa och engagerade arbete för kvinnors företagande och egenmakt i Malmö. Årets Malmöambassadör går till Tatjana Ristovski och Internationella Kvinnoföreningen i Malmö.
2021